වියළි මිරිස් නිෂ්පාදන ක්ෂේත්‍ර උත්සවය – මන්නාරම දිස්ත්‍රික්කය

දිස්ත්‍රික් මට්ටමින් වියළි මිරිස් නිෂ්පාදනය ප්‍රවර්ධනය කිරීම සඳහා මධ්‍යම කෘෂිකර්ම දෙපාර්තමේන්තුවේ තාක්ෂණික මගපෙන්වීම යටතේ මධ්‍යම කෘෂිකර්ම දෙපාර්තමේන්තුවේ මූල්‍ය අනුග්‍රහය ඇතිව මන්නාරම දිස්ත්‍රික්කයේ තෝරාගත් ප්‍රතිලාභීන් 240 දෙනෙකු වෙත MICH Hy-1 පන්තියේ මිරිස් බීජ අක්කර 0.25ක් බෙදා දෙන ලදී. ඒ ආකාරයට කොණ්ඩච්චි කෘෂිකාර්මික උපදේශක පරාසයේ එම දෙපාර්තමේන්තුවේ කෘෂිකර්ම උපදේශක දේවෛනි පීරිස් මහත්මියගේ කෘෂිකාර්මික උපදෙස් පරිදි නලින් නම් ගොවියෙකු තෝරාගෙන බීජ මිරිස් ග්‍රෑම් 50ක් ලබා දී මිරිස් වගාව සිදු කරන ලදී. 2024.03.13 දින නියෝජ්‍ය පළාත් කෘෂිකර්ම අධ්‍යක්ෂ එස්.එෆ්.සී. මහතාගේ ප්‍රධානත්වයෙන් අස්වනු නෙළීමේ ක්ෂේත්‍ර උත්සවයක් පැවැත්විණි.

මෙම අවස්ථාවට සහකාර කෘෂිකර්ම අධ්‍යක්ෂ, විෂයභාර නිලධාරී, තාක්ෂණ නිලධාරීන්, ගොවිජන සංවර්ධන දෙපාර්තමේන්තු නිලධාරීන්, වාරිමාර්ග දෙපාර්තමේන්තු නිලධාරීන්, ගොවි සංවිධාන නායකයින් සහ ගමේ ගොවීන් එක්ව සිටියහ.

නියෝජ්‍ය පළාත් කෘෂිකර්ම අධ්‍යක්ෂ මහතා. එස්.එෆ්.සී. උදයචන්ද්‍රන් මහතා පවසන පරිදි මන්නාරම දිස්ත්‍රික්කයේ ප්‍රමාණවත් මිරිස් වගාවක් තිබුණද ගොවි මට්ටමින් වියළි මිරිස් නිෂ්පාදනය ඉතා අඩුය. අමු මිරිස් සඳහා ඇති ඉල්ලුම සහ වියළි මිරිස් නිෂ්පාදනය සඳහා රැඳී සිටීම නිසා වියළි මිරිස් නිෂ්පාදනය කිරීමට ගොවීන් තුළ අඩු නැඹුරුවක් ඇති බවත්, MICH Hy-1 පන්තිය වියළි මිරිස් සඳහා සුදුසු පන්තියක් වන බවත් එහි ස්කන්ධය, වර්ණය ඇති බවත් ඔහු අදහස් කළේය. සහ වියළි මිරිස් සඳහා සුදුසු ඉහළ ක්ෂාරීය.

පළමු අස්වැන්නේදී අමු මිරිස් කිලෝග්‍රෑම් 550 ක් ලබා ගත් අතර වියළි මිරිස් නිෂ්පාදනය සඳහා අමු මිරිස් කිලෝග්‍රෑම් 300 ක් වියළීමට තැබීය. නලින් පැවසීය. එම ක්ෂේත්‍ර උත්සවය පිළිබඳව ද අදහස් දැක්වූ මහතා. එස්.ඒ.ජේ. ලෙම්පෙට් මිරිස් වගාවේ දී අනුගමනය කළ යුතු ගොවිතැන් පිළිවෙත් සහ තවානක අවශ්‍යතාවය පැහැදිලි කළේය. මිරිස් නිෂ්පාදනයේදී ගොවීන් මුහුණ දෙන ප්‍රධාන අභියෝග සහ ඒවාට දිය හැකි විසඳුම් පිළිබඳව ද ඔහු පැහැදිලි කළේය. මීට අමතරව කෘෂිකර්ම උපදේශකවරයා විසින් මිරිස් නිෂ්පාදනය පිළිබඳ වැඩිදුර පැහැදිලි කිරීම් සිදු කළ අතර වියළි මිරිස් නිෂ්පාදනය සහ ගබඩා කිරීම පිළිබඳව ද පැහැදිලි කළේය.